Τοποθεσία  
    Η τοποθεσία της Σάρτης παραχωρήθηκε στους τότε πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ύστερα από ενέργειες ενός δραστήριου πρόσφυγα Μικρασιάτη, με σκοπό να φτιάξουν τον δικό τους οικισμό. Οι πρόσφυγες ερχόμενοι από ένα νησάκι της θάλασσας του Μαρμαρά, που λεγόταν Αφησιά, αρχικά ονόμασαν το χωριό Νέα Αφησιά, αργότερα όμως μετονομάστηκε Σάρτη, παίρνοντας το όνομα της από την ομώνυμη αρχαία πόλη, η οποία βρισκόταν στην ίδια θέση. Με τα χρόνια το μικρό αυτό χωριό, εξελίχθηκε σ' ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής, προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό τουριστών απ' όλο τον κόσμο.
    Το κυριότερο χαρακτηριστικό της, ο άψογος συνδυασμός θάλασσας και πρασίνου, καθώς έχει την πλουσιότερη και πυκνότερη βλάστηση σ' όλη την Χαλκιδική, σε συνάρτηση με τις καταγάλανες παραλίες της. Ο επισκέπτης πέρα από την θαυμάσια παραλία της Σάρτης, μπορεί να απολαύσει και τις ακτές: Πλατανίτσι, Καβουρότρυπες, Πορτοκάλι, Ζωγράφου, Αχλάδα, Μανασού, Αρμενιστής, Κληματαριά κ.α., όπου μπορεί να χαλαρώσει πίνοντας το καφέ του στα Beach-bar των παραπάνω ακτών τα οποία κρατούν αμείωτο το κέφι από νωρίς το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.
    Στην Σάρτη υπάρχει μια πληθώρα από γραφικά ουζερί, ταβέρνες, πιτσαρίες, φαστ-φουντ και καφε-μπαρ, τα οποία προσφέρουν άψογη εξυπηρέτηση με χαμηλές τιμές.
    Τέλος αξίζει κανείς να επισκεφθεί, την ιστορική μονή του Ξηροποτάμου στη Σάρτη, η οποία χτίσθηκε τον 19ο αιώνα, το εκκλησάκι του Αι Γιώργη, το γραφικότατο λιμάνι του Πόρτο - Κουφό, το παραδοσιακό χωριό του Παρθενώνα, και φυσικά το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο - Καρρά με το ομώνυμο καζίνο του. Επίσης καθημερινά οργανώνονται εκδρομές, για τον περίπλου του Αγίου Όρους.